Kleur

Tijdens mijn opleiding tot interieur stylist was kleur een belangrijk onderdeel. We werkten met de kleuren cirkel. Primaire kleuren, secundaire kleuren. Ik moest de cirkel ook zelf schilderen. Dat was echt leuk werk. Door het mengen van verschillende kleuren weer nieuwe maken.

In interieur vind ik kleur sowieso fascinerend. Het is ongrijpbaar maar o zo belangrijk. Je kunt een ruimte binnen komen en je er thuis voelen. Mensen zeggen soms tegen me dat mijn huis zo gezellig is. ‘Waarom dan’?  ‘Dat voelt zo’. Kleur is gevoel, emotie.

 

Kleur geeft ook energie. Kleurgebruik in je slaapkamer is anders dan bv in je kantoor of in een atelier. In een kantoor voor het lekker doorwerken gevoel, terwijl in een slaapkamer kalmere kleuren fijn zijn. In een speelkamer voor de kids kun je juist weer blije energie voelen door vrolijke kleuren.

 

Bepaalde kleuren passen bij je en zeggen iets over je. Het is ook aan trend onderhevig. Sommige mensen vallen daarvoor en doen met de trend mee. Anderen houden vast aan ‘hun’ kleur, en vallen daar steeds op terug. Het is misschien ook wel het veilige gevoel.

 

Ik vind een heleboel kleuren mooi, maar mijn voorkeur gaat uit naar donkere, moody kleuren. Kleuren die een beetje vaag zijn. Waar je ‘ig’ achter kan zetten. Groenig, grijzig.

Op dit moment heb ik een kleur in huis die grijzig is maar ’s middags als de zon naar binnen schijnt, lijkt hij meer bruin. Ik houd van die kleur veranderingen. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Ik kijk daarom graag bij mensen in huis. Wat voor kleuren gebruiken zij en waarom. In mijn hoofd zie ik ze soms passend bij die persoon. Eenmaal in hun huis kan ik toch verrast worden door hun kleur gebruik. Vind ik geweldig.

Even een tip. Als je een wand in huis wil verven koop eerst een tester van de kleur die je hebt uitgezocht, verkrijgbaar bij bouwmarkten, die je dan op een stuk cardboard verft. Kijk de volgende paar dagen op bepaalde momenten of de kleur ‘verandert’ en of je hem dan nog steeds mooi vindt. En, ook niet onbelangrijk, past die kleur bij je meubels?

 

Er wordt gezegd dat donkere kleuren een kleine kamer nog kleiner doet lijken. En lichte kleuren juist groter. Ik heb daar niet zoveel mee. Donkere kleuren in een kleine kamer kan het juist veel gezelliger maken. Gebruik deze ruimte bv om te chillen. Geen storende factoren als een telefoon of tv. Lekker een boek lezen of gewoon in het niets staren. Dat gaat heerlijk in zo’n cocoon.

Met lichte kleuren kan een kamer ruimtelijker voelen. Zitten er ramen in die kamer? Wat voor daglicht komt er binnen? Licht dat naar binnen komt uit het noorden is koeler en heel anders dan bv het warme zuiderlicht.

 

Je merkt het al, er is een heleboel over kleur te vertellen. Als er thuis bij jou binnenkort een wandje geschilderd moet worden, neem dan even de tijd om over de kleur na te denken. Maar ga vooral voor de kleur die jij mooi vindt en die bij jou past.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Follow us on Instagram

Follow us on Pinterest

By Miller 

e-mail:  ellenmiller@bymiller.eu

KVK  70101388

BTW-id NL001393654B63